Informatie

Onze Dojo

Locatie

Kaishinkan traint in de blauwe zaal van sportcentrum Kralingen, Slaak 15, Rotterdam. Na binnenkomst naar links en de borden blauwe zaal volgen.

Contributie

De contributie voor volwassenen bedraagt € 35 per maand. Hiervoor kun je zo vaak komen trainen als je wil (zie de lestijden). Het inschrijfgeld is € 25. De contributie is letterlijk een bijdrage aan de vereniging die daarvan de kosten betaalt (huur, afschrijvingen, e.d.). De leraren zijn allen vrijwilligers.

De vereniging is aangesloten bij de Aikido Federatie Nederland (AFN) en via de AFN ook bij Aikido Nederland. Onze leraren zijn allemaal gecertificeerd Leraar Martial Arts (LMA).

Exameneisen

De belangrijkste voorwaarde voor ontwikkeling in aikido is blijven trainen. Om je ontwikkeling te meten worden er examens georganiseerd waar je op uitnodiging van je leraar aan mag deelnemen. Examens worden minimaal 1 maal per jaar georganiseerd. Indien je gevraagd wordt om examen te doen zal in de trainingen aandacht besteed worden aan een goede voorbereiding. De exameneisen zijn te vinden op de AFN website, onder de kop exameneisen.

Historie

Vereniging Centrum Aikido Rotterdam, de officiele naam van onze vereniging, noemen we meestal Kaishinkan. Deze naam, die “school van de open geest” betekent, is in 1989 aan onze dojo gegeven door Kanetsuka Sensei, bij de opening van de toenmalige dojo aan de Westersingel. De vereniging is op 3 maart 1981 opgericht door 5 mensen: Trudeke Sterringa, Piet Lagerwaard, Jaap van der Laan, Peter Bot en onze huidige hoofddocent John Goverts. Deze lange historie maakt ons 1 van de oudste aikidoverenigingen van Rotterdam.

Links

Aikido Federatie Nederland, de aikido federatie waar Kaishinkan toe behoort.

Aikido Nederland, de overkoepelende federatie van de meeste aikidobonden in Nederland.

Aikido Enshukai , Jiki Shin Kan Utrecht en Jiki Shin Kan Arnhem, de andere verenigingen/stichtingen die ook behoren tot de AFN.

Informatie

De leraren

John Goverts
John Goverts
6e dan
Mijn naam is John en ik ben mede-oprichter van onze vereniging, in 1981. Ik beoefen vanaf eind jaren ’70 aikido en ik kan je zeggen: het verveelt nooit, ook niet na meer dan 40 jaar. Aikido is goed voor je lijf, maar als je het wat langer doet leer je ook iets meer van hoe je mentaal in elkaar zit. Het zorgt ervoor dat je steeds weer nieuw dingen ontdekt, over de technieken natuurlijk, maar ook hoe je met anderen en met jezelf om gaat. Ik word beschouwd als de “hoofddirigent” van onze club, maar de laatste jaren zie ik gelukkig de andere leraren steeds meer lesgeven, ieder op zijn/haar eigen manier. Maar altijd met het plezier in aikido voorop! Soms vraagt iemand wel eens: “Heb je ooit aikido moeten gebruiken op straat?” Dan antwoord ik: “Jazeker, maar ik heb nooit hoeven vechten.”
Philippe Notenboom
Philippe Notenboom
5e dan
Ik ben Philippe en train sinds 1988 in onze dojo. Ik had in mijn jonge jaren judo en karate gedaan en was altijd gefascineerd door gevechtsporten. Aikido was destijds nog vrij onbekend, maar alleen de naam al en het mysterieuze principe van “gebruik maken van de kracht van de tegenstander” trok mij steeds weer aan. En zo heb ik dus op een gegeven moment de stoute schoenen aangetrokken om eens een training te gaan bekijken en toen wist ik het: dít is het voor mij! Inmiddels weet ik dat aikido nog veel meer is. Het leert je te beseffen dat het er niet om gaat om te vechten, maar juist om vrede met jezelf en anderen te vinden. En dat is pas écht een uitdaging. Kaishinkan, de naam van onze dojo, verwijst naar trainen met bewustzijn en een “open mind”, dat spreekt mij erg aan en deel ik graag met anderen!
Marije Nijkamp
Marije Nijkamp
4e dan
Mijn naam is Marije en na het beoefenen van judo en hockey ben ik in 2001 begonnen met aikido. Aikido biedt me ontspanning en focus (als ik met aikido bezig ben is er alleen nog dat), uitdaging (aikido is moeilijk, er zijn steeds weer nieuwe lagen in te ontdekken), training voor het hele lichaam en last, but not least, een groep met leuke mensen om aikido samen mee te beleven. Bij Kaishinkan geef ik op dinsdagavond les. In deze lessen staan plezier en lekker bewegen centraal. Ik probeer bij elke leerling te weten te komen wat hij of zij zoekt in aikido en daarop in te spelen in mijn trainingen.
Ben Leung
Ben Leung
4e dan
Mijn naam is Ben. In 1987 zocht ik een krijgskunst, en kwam via een vriend bij aikido terecht. Niet wat ik toen zocht, maar wel wat mij na al die tijd nog steeds eindeloos blijft boeien! Bij iedere training ben ik volop aan het ontdekken. Bijvoorbeeld over ontspanning, focus, rust en balans. Maar ook over omgang met anderen of omgang met onverwachte situaties (bijvoorbeeld een aanval). Daarnaast merk ik dat het gezond is voor mijn lichaam (en geest). Wanneer ik les geef, probeer ik met de oefeningen aandacht te geven aan deze verschillende aspecten, zowel afzonderlijk als in samenhang. Wat ik ook fijn vind aan aikido is dat het niet uitmaakt welke leeftijd je hebt, welke taal je spreekt, of je atletisch bent of niet: de groep mensen blijkt altijd weer een leuke groep te zijn om de training mee te delen.
woocommerce-placeholder
Alex Savtchenko
3e dan
Ik ben Alex(ander) uit Rusland. Ik woon een dikke 30 jaar in Nederland. Rond 1995 ben ik begonnen met aikido beoefenen. Sinds dat moment kan ik me mijn leven niet voorstellen zonder aikido. Want voor mij is aikido veel meer dan vechtkunst ( kunst is er een heel goed woord voor), het gaat veel dieper, zowel mentaal, spiritueel als lichamelijk. Ik krijg er zelfvertrouwen van en kan meer ontspannen zijn, wat heel belangrijk is voor aikido en in het leven ook… Aikido heeft mij ingezogen, ik krijg er nooit genoeg van, want je vindt altijd iets nieuws om te leren. Soms heb ik geen zin om te gaan trainen, maar als ik toch ga, dan wordt dat de beste training voor mij…
Trudeke Sterringa
Trudeke Sterringa – Goverts
6e dan
Ik heet Trudeke en sinds 1979 besteed ik een groot gedeelte van mijn vrije tijd aan het beoefenen van Aikido. Vanaf 1989 ben ik als leraar verbonden aan de Vereniging Centrum Aikido Rotterdam, die haar thuisbasis heeft in Kaishinkan Dojo. Het Leuke van Aikido is het contact met de mensen van alle leeftijden en allooi op de mat en het doorgeven van alles wat met aikido te maken heeft.